Bewust of Onbewust?

2png

Wist je dat we tussen de 90 en 95% van de dingen ‘automatisch’ doen? En dat is maar goed ook! Stel je voor dat je iedere dag opnieuw leert hoe je kunt fietsen, je tandenpoetst en thee maakt. Dan komt er niet veel van je dag terecht. Veel van onze handelingen en onze gedachten gaan ‘onbewust’. We bouwen voort op alles wat we ooit geleerd, gezien en gehoord hebben. Dit is een enorme kracht en zorgt er voor dat we kunnen blijven groeien en effectief en efficiënt onze tijd in kunnen delen.  

 

We vergeten echter af en toe om even stil te staan en te onderzoeken of de dingen die we doen nou écht is wat we graag willen doen. Het is makkelijker om door te gaan op de automatische piloot in plaats van af en toe even te stil te staan en bepaalde patronen te evalueren. We groeien op in een wereld vol conditioneringen. Een groot deel daarvan is heel nuttig: bijvoorbeeld dat iedereen dezelfde regels aanhoudt in het verkeer en dat we leren dat je andere mensen geen pijn mag doen. Er zijn echter veel overtuigingen over werk en relaties die ook maar iemand ooit heeft bedacht: “je moet hard werken om succesvol te zijn”; “je moet studeren om een goede baan te krijgen”; “een goede baan betekent dat je veel geld verdiend”; “je moet trouwen en kinderen krijgen”; “je moet je tijd nuttig besteden”; “als je een eigen bedrijf hebt, dan moet je wel op social media actief zijn”; “je mag geen fouten maken”; “huilen is zwak”. Waarschijnlijk herken je een deel van deze overtuigingen wel. Het is maatschappelijk geaccepteerd en wordt al snel als waarheid aangenomen terwijl dit wellicht niet voor jou van toepassing is.

 

Hoe vaak stel jij zulke overtuigingen ter discussie en maak je een bewuste keuze op basis van jouw eigen persoonlijke waarden?

 

Bewust op social media

Als je even de tijd neemt om te reflecteren op alles wat je doet is er altijd wel iets dat je onbewust doet en je wellicht anders zou willen doen. Dat kan iets kleins zijn of iets groters. Zelf merkte ik eind vorig jaar dat ik onbewust steeds vaker afgeleid was door mijn telefoon en dan ineens weer op social media zat of alweer mijn WhatsApp bekeek. Geen ramp, niets ernstigs. Alleen werkte ik daardoor minder efficiënt en was ik minder aanwezig in het moment. En het allerbelangrijkste: ik realiseerde ik me dat ik mijn tijd liever bewust ergens aan wilde besteden. Tegelijkertijd is het ook heel inspirerend om artikelen te lezen op social media en leuk om te zien waar andere mensen en organisaties mee bezig zijn. Dus hoe ga ik die tweestrijd oplossen? Het antwoord is simpel: Ik ga social media op een bewuste manier gebruiken. Vanaf dit jaar gun ik mezelf een ‘structuur’ zodat ik op vaste momenten in de week bewust ga zitten om inspiratie op te doen en om zelf bepaalde inzichten te delen via social media. Daarnaast bekijk ik op enkele vaste momenten per dag mijn WhatsApp. Zo laat ik me niet meer ‘sturen’ door social media, maar zit ik zelf aan het stuur. Een kleine verandering met voor mij een grote impact: het geeft me een heerlijk gevoel!

 

Welke keuzes maak jij bewust?