EET je om te LEVEN of LEEF je om te ETEN...?!

collage ademreisJPG

EET je om te LEVEN of LEEF je om te ETEN...?!

We zijn zo vaak aan het oordelen over eten. Stemmetjes in ons hoofd vertellen ons: “dit is goed voor je, dit moet je eten” en “... “oh dit zou ik niet moeten eten, dit is echt slecht voor me...”.

Al deze overtuigingen veroorzaken een hoop spanning en schuldgevoelens. Het maakt eten beladen in plaats van een feest. Zowel je mind als je lichaam worden daardoor niet optimaal gevoed.


BEWUST ETEN: enkele tips

  • In plaats van te focussen op WAT je eet, let eens op HOE je eet. Kijk naar wat er op je bord ligt, wees dankbaar dat de natuur dit heeft laten groeien en zie het eten als een bron van energie. 
  • In plaats van eten door te slikken, kauw er eens heel bewust op. Laat het langere tijd in je mond (meng het met speeksel) en observeer wat er met de smaak gebeurt. Proef je dat het zoeter wordt?
  • Voordat je dat volgende hap direct in je mond stopt, maak met je tong je mond schoon, las een korte pauze in en neem bewust de volgende hap.
  • Kijk eens of je in stilte kunt eten, ook als je samen bent kan dit heel mooi zijn. Door tijdens het eten tv te kijken of te lezen, proef je minder goed, eet je al snel te veel en geef je onbewust een ander signaal aan je lichaam.
  • Eet eens met je handen. Gebruik al je vingers en observeer eens wat dit met je smaakbeleving doet. En ja, ook rijst, couscous en pasta kun je met je handen eten.
  • In plaats van te focussen op welke producten je kookt, kijk eens naar de kleuren op je bord: maak er een regenboog van! Hoe meer variatie, hoe beter.

Zie het als een experiment: wees nieuwsgierig en ervaar de verschillen met hoe je normaal eet.


VOEDEN i.p.v. VULLEN
Probeer komende tijd eens anders naar eten te kijken.
Wat wil je vandaag doen? En wat hebben je lichaam en je brein daar voor nodig? Wil je puur je maag vullen of wil je jezelf voeden?

Eet om jezelf energie te geven zodat je de dingen kunt doen die jij graag wilt doen!


Maak van iedere maaltijd een beleving: Geniet ervan!IMG_5173JPG