Vechten of Flow?

14png

Vermoeid na een dag hard (thuis)werken? Of nog vol energie aan het einde van de dag?

Wat is eigenlijk ‘hard’ werken of ‘hard’ trainen? Gaat dit over het aantal uren dat je maakt? Of de output die je levert? En waarom maakt het uit of je hard werkt of niet?

 

Het is een sterke overtuiging in onze samenleving: “je moet hard werken om succesvol te zijn”. Dit veroorzaakt bij veel mensen een gevoel van ‘vechten’ en jezelf bewijzen. Maar zijn we hier op aarde om ‘hard’ te werken? Wie heeft dit ooit bedacht?

 

Onafhankelijk van hoe hard je werkt of wat je doet, zolang je doet wat jij belangrijk vindt en hier waardering voor ervaart, kun je je energiek blijven voelen. Of dit nou betaald werk, mantelzorg, je gezin, je sportvereniging of vrijwilligerswerk is. Vaak zijn de dingen die je leuk vindt, ook de dingen die je goed kunt. Het maakt dan niet uit hoeveel uur je werkt of traint, het put je niet zomaar uit: je krijgt er namelijk energie van! Als je echter iets doet wat je eigenlijk niet zo leuk vindt en ook van nature wellicht niet heel goed in bent, dan kost het je al snel energie. De uren die je maakt voelen traag en je hebt het gevoel dat je continue aan het ‘vechten’ bent.

 

Vergelijken met de ander

Los van de focus op ‘hard’ werken, zijn veel mensen ook continue bezig met zichzelf vergelijken met anderen. Met name dingen die iemand anders kan, die jij niet kunt. Dit zorgt er voor dat je je eigenlijk nooit goed genoeg voelt. Dat je blijft ‘vechten’ voor iets wat wellicht helemaal niet bij jou past.

 

Mensen die zich veelal focussen op datgene dat ze niét kunnen, zijn over het algemeen minder energiek. Je aandacht is negatief gericht. Je kunt namelijk eindeloos veel dingen bedenken die je niet kunt. Ieder mens kan iets anders. Waarom benadrukken we zo vaak wat een ander kan wat jij niet kunt? Wat schiet je er mee op om te weten wat je allemaal minder “goed” kunt?

 

Als je je aandacht richt op wat je wél kunt en hier bewust meer van gaat opzoeken, dan kun je floreren, dan kun je volop leven! Dan kun je jouw volledige potentie laten stralen. Iedereen heeft sterke eigenschappen: de kunst is om te ontdekken wat die van jou zijn en hoe en waar je deze zoveel mogelijk in kunt zetten. De kans is namelijk groot dat je dingen die je goed kunt ook erg leuk vindt: dubbele bonus!

 

Sterke eigenschappen

Zodra je handelt op basis van je sterke eigenschappen, jezelf uit blijft dagen en dingen doet die je leuk vindt, dan vliegt de tijd voorbij. Dan zit je in de flow. Het goede nieuws is: iedereen heeft iets meegekregen waar hij of zij goed in is.

 

Als we onze sterke eigenschappen kennen en deze bewust inzetten om onszelf en anderen gelukkig te maken, dan voelt werken of trainen niet als vechten. Dan vliegt de tijd voorbij en voelt de activiteit (werk, sport, zorg) als ‘flow’. Het geeft energie, in plaats van dat het energie kost.

 

Dit heeft grotendeels te maken met het derde aspect van de zelfdeterminatie theorie: competenties. In de vorige twee blogs schreef ik over autonomie (A) en binding (B) als twee belangrijke elementen om je vitaal te voelen. Je competenties (C) goed benutten betekent dat je dingen doet waar je respect voor krijgt. Het maakt niet uit wat je doet: als je ervaart dat je waarde toevoegt, dan geeft dit een voldaan gevoel. Hiermee laad je jezelf op: het geeft energie. Zo kun je lange dagen maken zonder dat het voelt als vechten.

 

Hoe kom je in de flow?

Dus wil jij vaker het gevoel hebben dat je in de flow leeft in plaats van dat je tegen de stroom aan het inzwemmen bent? Ontdek dan wat jouw competenties zijn en ga deze heel bewust inzetten. Enjoy!