Ademen: een elektrisch proces

Wist je dat......

Ademen eigenlijk een elektrisch proces is?

 

Als je bewust bent van hoe iets werkt, kun je het functioneren hiervan beïnvloeden.

Je hoeft niet alle technische details te kennen om in een auto te kunnen rijden. Het is wel belangrijk om enkele essentiële vaardigheden te beheersen om veilig te kunnen rijden. Zo is het noodzakelijk om het verschil te weten tussen het gas-en het rempedaal en op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Hetzelfde geldt voor ons lichaam: een enorm complex (en ingenieus!) apparaat waarvan we niet alle interne processen in detail hoeven te begrijpen om het toch te kunnen “sturen”.


Als we enkele fundamentele processen begrijpen, kunnen we invloed uitoefenen op hoe we ons voelen. Zo heeft de hoeveelheid en de kwaliteit van voeding impact op de hoeveelheid energie die we ervaren. Een ander voorbeeld: als we meer weten over ons ademhalingsproces, dan kunnen we leren hoe we door middel van onze adem toegang krijgen tot ongebruikte energiebronnen in ons lichaam.


Anders gezegd: je kunt kiezen voor de automatische piloot (ademen doe ja namelijk sowieso), of je pakt af en toe zelf de regie en leert bewust hoe je met je ademhaling jezelf kunt “besturen”. Dit kan deels door te kiezen welke lucht je inademt en bovendien hoe je ademt.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_124fjpg

Dus wil jij je energieniveau optimaliseren en hier zelf richting aan geven? Dan is het interessant én nuttig om enkele details van ons ademhalingsproces beter te begrijpen.

 

Elektriciteit

De atmosfeer, ons leefmilieu, bevindt zich binnen een elektrostatisch veld. De aarde werkt als een geleider: de oppervlakte is negatief geladen en de bovenste luchtlagen zijn positief geladen. Dit veld van krachten werkt van boven naar beneden en drukt men uit in “volt”. De belangrijkste bron van levenskracht bevindt zich in onze atmosfeer. In de lucht zitten elektrisch geladen deeltjes, ook wel “negatieve ionen” genoemd. Ons metabolisme (stofwisseling) draait o.b.v. deze “elektriciteit”. De hoeveelheid negatieve ionen heeft invloed op onze stofwisseling; denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van cellen, het transporteren van water en het vrijgeven van energie.

We laden onszelf op door middel van ingeademde zuurstof en scheiden het overtollige weer uit, o.a. via de huid. De hoeveelheid “elektriciteit” die wij uit de lucht kunnen halen heeft een enorme impact op het functioneren van ons lichaam én ons brein.

 

Ionen

Grofweg zijn er twee soorten ionen: kleine negatieve ionen en grote positieve ionen. De kleine negatieve ionen zijn actieve bundeltjes van elektrische energie. Deze elektrisch geladen atomen (of delen van een molecuul) zorgen ervoor dat het leven in onze cellen in stand wordt gehouden. De grotere positief geladen ionen werken als een soort vliegenvanger waar de kleine ionen aan blijven hangen. Simpel gezegd: hoe meer grote ionen er in de lucht zitten, hoe minder er van de snelle kleine negatieve ionen aanwezig zijn. Stof, luchtvervuiling en bijvoorbeeld mist zorgen voor een groei van de grote ionen. En juist de kleine actieve ionen hebben we nodig om onszelf volledig op te laden.

 

Er zit dus een verschil in de hoeveelheid elektrische energie in de zuurstof die we inademen. Hoe meer grote langzame ionen, des te minder energie je inademt. Het “bijladen” van zuurstofatomen met elektrische energie noemen we negatief ioniseren. Twee belangrijke bronnen voor negatieve ionen zijn de zon en grote watermassa’s. Zonder hier te veel in detail te gaan, kun je je voorstellen dat het klimaat waar je woont een impact heeft op de lucht die je inademt.

 

Airco: hoofdpijn of gebrek aan energie?

Interessant feitje: de lucht in een ruimte met airconditioning bevat over het algemeen géén negatieve ionen meer. Het is dus niet raar als je merkt dat je hoofdpijn hebt of snel suf en uitgeput bent als je veel in de airco zit. 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1223jpg

Een gezond lichaam kun je vergelijken met een bergmeer dat voortdurend vers water toegevoerd krijgt en dat via een stroom weer weg laat vloeien. Een verzwakt of ziek lichaam kun je vergelijken met een moeras waar het water stagneert en vervuilt.

 

Welke impact heb je zelf?

De hoeveelheid “energie” die we inademen wordt onder andere bepaald door de kwaliteit van lucht (vervuiling, stofwolken, mist, airco) en door het klimaat waar we leven. Hier heb je deels zelf invloed op. Waar woon je? Ben je veel in de natuur? Gebruik je veel airco?

Daarnaast kun je door de manier van ademhalen invloed uitoefenen op de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt. En het goede nieuws is: die ademtechnieken zijn relatief simpel!

 

Wil je hier meer over leren en het vooral ervaren? Gun jezelf dan deze 3-daagse ademreis: https://nm2h.nl/programmas/retreats

 

 

#adem #bewustzijn #energie #vitaliteit #keuzes #nm2h