Certificaat in de pocket!


WhatsApp Image 2020-08-16 at 190748jpeg


Afgelopen twee weken heb ik de Teacher Training Functionele Vinyasa Yoga afgerond, wat een inspirerende opleiding! In een relatief korte tijd heb ik weer heel veel mogen leren, ervaren en lieve bijzondere mensen ontmoet. 


Twee weken lang hadden we iedere dag les, zowel praktijk als theorie. De kern van deze opleiding? Dat de fysieke yoga houdingen niet gaan om hoe het er uit ziet. Het gaat om het effect, hoe het voelt en eenzelfde houding voelt bij iedereen anders. Ofwel, het is een functionele benadering in plaats van een esthetische benadering.

WhatsApp Image 2020-08-09 at 082810jpeg

Coole pose?

Het is gewoon een "trucje" dat ik kan.

Yoga gaat NIET om hoe het er uit ziet. Zoals onze teacher zegt: "It might look cool on instagram, but it does not make you a better person." Mooie quote en oh zo waar!


Veel mensen denken: yoga is niets voor mij, ik kan dit niet, ik ben niet flexibel etc etc. Dit is een logische gedachte omdat informatie over yoga vaak wordt gecombineerd met foto's van mensen in allerlei rare poses. Maar daar gaat het niet om! Wat is dan wel belangrijk? Hoe het VOELT! En dat is bij iedereen anders. Ieder lichaam is anders, dus iedereen kan ook iets anders. Zo simpel is het.

Alle fysieke yoga houdingen hebben een specifieke functie. Het doel van de yoga poses is om de energie, jouw energie, weer te laten stromen! Bijvoorbeeld door iets te stretches, te twisten of door delen van je lichaam aan te spannen.


"If you can conquer your mind, you can conquer de world."

Yoga is bovendien veel meer dan de houdingen op een matje. Het is slechts 1 van de 8 onderdelen. (Lees hierover meer in dit blog). Yoga is een manier van leven en geeft je tools om "controle" te krijgen over je eigen mind. De fysieke houdingen zijn een hulpmiddel om je voor te bereiden op meditatie.


Een belangrijk doel van de yoga houdingen is om je beter te voelen. En dus ook om béter te kunnen voelen. Iets meer uit ons hoofd, in contact met ons hart en authentieke zelf. En vanuit daar bewuste keuzes te kunnen maken. Jouw keuzes, jouw pad te mogen volgen.

Door deze functionele aanpak van yoga asana's (de houdingen) kun je je lichaamsbewustzijn versterken. Hoe beter ik begrijp hoe én waarom mijn lichaam beweegt en in elkaar zit, hoe meer ik echt diep kan voelen wat er gebeurt.

Dat lichaamsgevoel is o.a. heel nuttig voor mij als atleet. ‍

Los van het fysieke vervult het ook een diepere laag. Ik voel letterlijk de energie nog beter stromen dan voorheen.


Anatomie

Tijdens de 2-weekse opleiding Functionele Vinyasa Yoga bij Moon Yoga Club heb ik alle noodzakelijke anatomie geleerd om te onderzoeken welke fysieke houdingen welke functies hebben en hoe je die aan kan passen zodat iedereen baat kan hebben bij die houding.

Iedereen? Ja echt, iedereen! Yoga is voor iedereen. En daar hoef je dus niet voor op z'n kop te kunnen staan. ;)


Ik kijk zeer voldaan terug op afgelopen 2 weken: een mooie verdieping met veel nieuwe inzichten.

Bonusaspect: de opleiding was in Bergen waardoor ik iedere avond lekker op strand en in de duinen kon zijn.....


WhatsApp Image 2020-08-08 at 185019jpeg

#yoga #functioneel #triatlon #dankbaar #blij #bewust #energie #adem #2vonk #groei #ontmoeten #ervaren #leren #lichaamsbewustzijn #groei #nomountain2high #nm2h #mindset #asana #strand #teachertraining #bergenaanzee